AL III-LEA VAL

Last Updated: ianuarie 12, 2020By

Exista un nou trend in ceea ce priveste plecarea din Romania.

Insusi acest cuvant ‘’plec’’ a capatat conotatii profunde in limba noastra. Suna grav. Plec din tara a devenit ceva atat de firesc. Normalul asta anormal a atins firescul prin faptul ca este pretutindeni in aerul pe care il respiram, in familiile noastre sau ale prietenilor nostri.

Nu am facut vreun studiu laborios in privinta migrarii romanilor. Ceea ce m-a determinat sa caut mai multe date despre fenomen este trendul actual. Cei care decid sa se stabileasca in alta tara sunt oameni bine pregatiti, care doresc un alt mediu pentru ei si familiile lor. Sunt specialisti in diverse domenii, de la sanatate la IT, de la inginerie la management, oameni care nu mai accepta sistemele de invatamant sau cel de sanatate, sau administratia greoaie.

Si ceea ce cred ca este foarte des intalnit acum, pe langa specialistii care aleg alte tari, este incurajarea copiilor de a fi pregatiti pentru studii in vest dar si pentru a trai acolo.

Am perceput 3 valuri de migrari in ultimii 30 de ani. Cel de-al treilea este cel pe care il traim acum.

Dupa ’90 cand majoritatea celor care au plecat a facut-o din nevoie; considerau ca nu aveau ce pierde.  De aceea au si reusit sa se adapteze, nevoia fiind cel mai puternic motivator in situatia lor.

Acesta a fost primul val creat de cei care au deschis drumul. Cei care au facut toate muncile posibile indiferent de specializarea lor.

Al doilea val a fost format din fratii, rudele, prietenii si vecinii celor care au ajuns si aveau ceva stabil in tarile din vestul Europei. Acestia au fost cu milioanele pe care biroul electoral le tine inca in listele de alegatori.

Recensamantul din 2011 isi mentine rezultatele nevalidate si ne pacaleste ca am fi inca  cca 20 mil de locuitori, contrazicandu-se totodata cu estimarile actuale ale numarului de imigranti romani –  peste 3,5 mil de persoane. Cu un asemeanea exod al populatiei, Romaniei inregistreaza una din cele mai mari emigrari istorice din lume.

Sursa: perol.ro

Între 2001/2002 și 2015/2016  numărul emigranților români a crescut de la 1,1 milioane la 3,4 milioane conform cifrelor curpinse în bazele de date ale OECD.

Unul din trei români alege să se mute în Italia, numărul acestora depășind un milion. Următoarele destinații în preferințele românilor sunt Germania (680 de mii), Spania (573 de mii), Marea Britanie (225 de mii), Statele Unite ale Americii (160 de mii), Ungaria (154 de mii), Canada( 130 de mii) și Franța (105 mii). De asemenea în Israel, Austria și Belgia s-a estimat un număr a câte 50 de mii de români stabiliți în perioada 2015-2016.

Deși numărul tinerilor români care părăsesc granițele țării pentru a-și realiza studiile înafara este în creștere (în 2016 se aproximau 33 de mii), statisticile arată că emigranții români au cel mai scăzut nivel de educație, excepția de sub noi fiind Serbia, stat care nu este membru UE.

Al doilea val s-a amplificat mai ales in 2007, dupa intrarea Romaniei in UE.

Al doilea val este cel in care si doctorii, asistentii medicali parasesc in numar record Romania (4500 de cadre medicale activeaza numai in UK; spre comparare, Romania avea in 2017 un efectiv de cca 58.000 de cadre medicale din care 35.000 numai in Bucuresti; vezi articol aici. 

Daca al doilea val de emigrare se intampla cu oameni din ce in ce mai bine pregatiti, ceea ce vedem acum este pornirea celui de-al treilea val: tinerii care au posibilitatea de a studia in alte tari si care sunt incurajati sa gaseasca alte locuri mai bune.

Este un fenomen ce are loc in familiile cu copii care sunt in sistemul formal de educatie local.

Incurajarile familiei, accesul facil la informare si posibilitatea de a relationa rapid cu entitati angajatoare in tarile vestice vizate de tineri conduc la crearea celui de al treilea val.

Este valul care matura si speranta ca vor exista resurse necesare atunci cand va fi o vointa congruenta pentru a pune lucrurile pe un fagas corect si aici.

Ce ne lipseste si ce cauta cei care fie isi incurajeaza tinerii spre alte zari fie sunt chiar cei care decid sa plece: Educatie, Sanatate, Infrastructura si Valori corecte  predictibile – lucruri simple care impacteaza direct viata de zi cu zi.

Daca ne gandeam ca am ramas atat de putini (probabil cca 16 mil de locuitori) si nu mai are cine sa plece… ei bine, eu cred ca ne inselam. Al treilea val incepe sa creasca.

 

Din pacate,

Stefan

 

 

Sunt multe cărți și materiale despre persuasiune care ne explică modele științifice detaliate pentru a ne arăta cum funcționează persuasiunea și care sunt procesele prin care să miști masele, să determine anumite procese de gândire.

Omul obișnuit, ca mine și ca tine, nu are timpul necesar pentru a elabora și aplica modelele științifice. Avem nevoie de un set de tehnici, de exemple și un ghid de utilizare.

Am realizat acest ebook și cu îngăduința ta, apelez totuși la răbdarea de a parcurge în fiecare capitol câteva idei esențiale prin care înțelegem de ce exemplele uneori banale au putere.

Lucrările din domeniu sunt importante și poți găsi aici o esență în 30 de pagini cu peste 60 de exemple și practici de la care să mergi mai departe, dacă te fascinează psihologia persuasiunii.

Recomandă

Leave A Comment