SA APRINDEM LUMINA!

Last Updated: iulie 19, 2023By

Dupa un an cu unele din cele mai mari provocari intalnite de generatia noastra, vestile bune au inceput sa ridice nivelul de optimism.
Mentinem cu atentie rigorile de protectie pentru ca, cel putin la inceput de 2021 optimismul se pare ca depaseste nivelul real.

Ne asteptam la o primavara verde, pana la care atat aparitia vaccinului cat si imunizarea colectiva vor readuce incet lucrurile si vietile pe un fagas adaptat la noi realitati.

Am trait si am simtit efectiv 2020 cu cele mai mari provocari din istoria recenta a unanitatii.
O intreaga planeta a proiectat in universul tuturor cel mai mare strigat de Ajutor pe care in cursul vietii noastre l-am cunoscut.
Schimbari profunde au fost determinate de aceasta perioada si ne asteptam ca revenirea sa fie la noi realitati care implica mult mai mare grija in comunitate:

  • Purtare masca pe termen mai lung iar dupa pandemie se va mentine in cazul oricarui virus gripal sezonier sau boala.
  • Extrem de mare accent pe protectia mediului: reciclare, reducere consum energetic si amprenta de carbon.
  • Constientizarea la un nivel superior ca impreuna comunitatile se pot proteja si pot razbate in perioade austere – lucru care s-a intamplat pe parcursul intregii istorii si care ne-a adus pana aici: de la triburi, la popoare, natiuni, organizatii, companii, echipe.
  • Telework in cazul multor companii, job-uri.
  • Accent pe inspiratia pe care o luam din mediul si contextul in care ne aflam: cei care lucreaza de acasa au nevoie de altfel de spatii dedicate lucrului.
  • Dezvoltare si invatare continua la nivel individual pentru a fi rezilient in fata schimbarilor.
  • Bineinteles: accent pe sanatate, miscare, stil de viata sanatos, implementare de noi obiceiuri legate de acest aspect.
  • Desfiintarea unor firme, companii, posturi, job-uri care devin depasite si inlocuite de tehnologie sau jucatori noi disruptori.Mai sunt si alte trenduri, unele generate de anii Covid, altele importante generate de evolutia accelerata in unele domenii care produc schimbari masive. Reflecteaza si da-mi un reply despre cum vezi lucrurile in acest caz.

Cu toate aceste provocari traite, daca reducem orizontul la nivelul local, al Romaniei, sunt de parere ca pandemia desi a generat un an extrem de dificil, nu a reprezentat una din cele mai mari provocari ai ultimilor 30+ de ani.

Adaptarea permanenta la schimbarile ultimilor 31 de ani in Romania ne-a dezvoltat puterea de adaptare la orice.
Ne-a facut totodata mult mai indisciplinati (sa dam din coate), ne-a adus si obiceiul slab al incalcarii regulilor scrise si nescrise. Se sarbatoreste eroismul, cum se descurca unii prin nerespectarea regulilor, a legilor, a normelor sociale.

Dar ceea ce este cel mai important pentru noi in acest context este faptul ca tot acest cumul de factori, experiente, deprinderi, invataminte…ne-a tranformat efectiv in poate cei mai creativi si rezilienti oameni din Europa.

Dar ceea ce este cel mai important pentru noi in acest context este faptul ca tot acest cumul de factori, experiente, deprinderi, invataminte…ne-a tranformat efectiv in aproape cei mai creativi si rezilienti oameni din Europa.

Suntem starteri foarte buni, avem idei, suntem baza de testare pentru multe proiecte pe care multinationalele aleg sa le inceapa cu Romania. Pentru ca depasim blocajele cautand solutii pe care de cele mai multe ori le si gasim.
Pentru ca nu ne oprim in patratelul nostru si spunem: eu atata fac, nu mai merge sistemul, s-a blocat si astept sa se deblocheze.
Asta se intampla in cultura vestica.
Noi ca si cultura contestam de multe ori autoritatea, legile, ideile, lucrurile evidente DAR avem un alt mare talent:

Gasim solutii, luptam (de peste 30 de ani) si mai ales ne adaptam mereu si mereu.

E precum tiparele mentale Oportunitati versus Structura. Pe scurt Tiparul Oportunitati inseamna sa actionezi creativ pe calea “cum ar fi daca”. Tiparul Structura inseamna sa lucrezi ca un auditor, pe etape, pe grupe, cu checklisturi, cu reguli care stabilesc masura.
Cultura noastra este in general lipsita de structura ceea ce ne duce la cea mai mare problema: lipsa de consecventa.
Avem idei, avem solutii, incepem proiecte dar putini sunt consecventi si reusesc sa finalizeze proiecte mari.
Si daca scanam esenta celor care reusesc sa faca proiecte mici sau mari, unele individuale, altele ce privesc echipe sau companii, sunt cei care imbina Creativitatea (strategia) cu Structura – consecventa.
Au alta mentalitate sau stiu cum sa se organizeze.

Consecventa inseamna Urmarirea Misiunii, respectarea valorilor, Proiect, Plan, indicatori de performanta, Invatare si dezvoltare continua a echipei, Monitorizare, Raportare, Audit si totul de la capat.

Toate acestea duc la evolutie si performanta. Si daca intelegem asta, stim si cum sa ne organizam mai bine.
2021 incepe sub semnul optimismului si are multe motive sa fie asa. Vaccin, alegeri finalizate, plan de guvernare (bun sau rau dar exista).

Pe o scara de la 1 la 10, cat de optimist esti cu privire la viata ta in 2021?

Sunt multe cărți și materiale despre persuasiune care ne explică modele științifice detaliate pentru a ne arăta cum funcționează persuasiunea și care sunt procesele prin care să miști masele, să determine anumite procese de gândire.

Omul obișnuit, ca mine și ca tine, nu are timpul necesar pentru a elabora și aplica modelele științifice. Avem nevoie de un set de tehnici, de exemple și un ghid de utilizare.

Am realizat acest ebook și cu îngăduința ta, apelez totuși la răbdarea de a parcurge în fiecare capitol câteva idei esențiale prin care înțelegem de ce exemplele uneori banale au putere.

Lucrările din domeniu sunt importante și poți găsi aici o esență în 30 de pagini cu peste 60 de exemple și practici de la care să mergi mai departe, dacă te fascinează psihologia persuasiunii.

Recomandă

Leave A Comment