MAIMUȚELE ȘI CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ

Last Updated: noiembrie 1, 2023By

Totul se poate sintetiza in concentrarea energiei echipei iar puterea vine din aliniere la valori, indiferent care sunt ele. 

Sa canalizezi energia unei echipe catre un scop comun si constructiv este esential.

Cultura organizationala este intr-o organizatie precum muzica pe care se deruleaza filmul, the soundtrack.

Ai incercat sa urmaresti Razboiul Stelelor fara sonor? Nu are nicio noima. La fel si dublajul in limba romana. Merge la cei mici, dar nu tine la cei mari.

Pana la a cauta raspunsuri si exemple la intrebarile potrivite, vreau sa-ti expun o poveste despre un experiment care arata cum se poate face achizitia culturala, adoptarea unui obicei intr-un grup indiferent de marimea grupului si indiferent daca rutina adoptata sprijina scopul sau este toxica.

Povestea experimentului lui G.R. Stephenson este despre o cercetare ce a avut loc pe un grup de maimute. Din acest studiu s-au extras cateva concluzii asupra similaritatilor intre adoptarea instinctuala a primatelor si actionarea pe pilot automat in foarte multe cazuri a oamenilor. Atentie la acest detaliu, vei vedea la final de ce.

Se spune ca experimentul lui Stephenson denumit ”Achizitia culturala a unui raspuns specific invatat printre maimute”  a constat in punerea la un loc a 5 maimute, intr-o incinta ce avea in mijloc o scara si… ce sa vezi, agatate de tavan niste banane.

Asa cum iti dai seama, maimutelor le plac la nebunie bananele.

Nici eu personal nu rezist la banane, probabil as fi fost un subiect interesant alaturi de alti mancatori de banane.

Bineinteles ca scara din mijloc oferea calea spre atingerea placerii de a savura bananele atarnate de tavan, desi nu puteau ajunge pana la ele atat de usor.

Se spune ca cercetatorii au facut urmatorul lucru: de fiecare data cand o maimuta incerca sa urce pe scara dupa minunatele banane, faceau dus rece celorlalte patru maimute. Asta nu impiedica la inceput urcatul pe scara, dar bananele ramaneau un deziderat absolut al incintei, pentru ca nu se putea ajunge nici din varful scarii.

O maimuta urca scara, celelalte primeau dus rece. Treptat maimutele au invatat ca atunci cand una din ele urca pe scara toate aveau de suferit, pentru ca cele ce primeau dus rece au inceput sa agreseze maimuta indrazneata.

La fiecare tentativa, maimuta cu initiativa era trasa inapoi si batuta de celelate patru maimute care nu mai doreau dus rece.

Dupa un timp, niciuna dintre maimute nu a mai avut curajul sa incerce sa ajunga la banane. A fost momentul in care dusul rece a fost eliminat ca si factor declansator al comportamentului, dar maimutele au invatat ca daca urcau pe scara vor fi batute iar tiparul s-a pastrat: cine urca scara este batut, deci nu avem initiativa si nu urcam pe scara.

In continuarea experimentului, au inlocuit una dintre cele cinci maimute cu o alta maimuta care nu a facut parte din studiu. In mod firesc maimuta noua, cand a vazut bananele a vrut sa se urce pe scara pentru a ajunge la ele.  Imediat, celelalte maimute au luat-o la bataie, fara ca cercetatorii sa le mai ude (caracteristica declansatoare initiala a actionarii pe pilot automat nu mai era utilizata).

Dupa ce noua maimuta a mai facut cateva incercari zadarnice de a urca scara, a invatat si ea ca nu e bine, chiar daca nu stia motivatia pentru care nu ar trebui sa faca asta.

Experimentul a continuat inlocuind si cea de-a doua maimuta, povestea s-a repetat. Ba chiar mai mult, maimuta adusa mai inainte a lovit si ea noua maimuta, chiar daca ea nu fost udata cu apa rece niciodata. Apoi si cea de-a treia maimuta a fost inlocuita, repetand povestea. Treptat a fost inlocuita si cea de-a patra a fost inlocuita, povestea repetandu-se. Intr-un final a fost inlocuita si cea de-a cincea maimuta.

In faza finala a ajuns ca tot grupul celor 5 maimute ce au primit dus rece cand o maimuta incerca sa ajunga la banane a fost schimbat treptat cu alte de cinci maimute ce nu au fost udate niciodata cu apa. Maimutele noi au continuat sa bata pe oricare dintre maimutele care incercau sa se ridice pe acea scara.

In acea cusca se instalase un obicei nou, o traditie: cine incearca sa urce pe scara va fi tras inapoi si batut.

Nimeni nu stie de ce nu e voie sa iei banana dar asta e regula sociala si este respectata cu strictete, fara sa se indoiasca de asta.

Poate ti se pare cunoscuta situatia in care observam ca anumite lucruri nu sunt in regula dar se intampla pentru ca asa stau lucrurile pe aici, „ca in cusca in care toate maimutele fac asta.“
Povestea circula pe net in multe surse dar este important sa stii ca desi se face referire la un experiment realizat de Stephenson G. R., trebuie tratata ca o poveste cu talc, pentru ca nu am regasit sursa initiala si nici descrierea stiintifica a experimentului.

E usor totusi sa facem o paralela cu un grup social, mediu de lucru, mai ales in cazul noilor veniti intr-o organizatie, cei care adopta rigorile, obiceiurile, tinuta, atitudinea din companie, cultura.

Este un exemplu care sa ne dea de gandit pentru ca de multe ori actionam intr-un fel sau altul deoarece cam asa sta treaba pe aici. Obiceiuri sanatoase sau toxice?

Cultura constienta sau go with the flow?

Provocam schimbarea unor tipare de comportament pentru a sprijini adoptarea starilor ce aduc resursele necesare canalizarii energiilor?

Pe ce se bazeaza cultura organizationala? Cum o definesti si cum o construiesti? Care sunt caracteristicile ei si factorii care o influenteaza?

Ce fel de structuri exista in caracterizarea unei culturi de companie?

Ce exemple bune avem la indemana? De unde pornim? Cum stim daca suntem pe drumul cel bun? Cum ajustam? Cum schimbam o cultura organizationala? Exista metode dovedite si exemple inspirationale?

Fara a ne limita, acestea sunt intrebari bune la care exista multe raspunsuri. O parte din ele le vom aborda in aceasta sectiune al carei teme o regasesc pe cat de importanta pe atat de volatila, pe cat de necesara pe atat de neglijata in foarte multe companii.

Iti multumesc pentru atentia acordata pana la finalul acestui articol; daca subiectul este de interes pentru tine, vezi mai jos ce poti gasi in urmatorul articol.

Nu uita, incerc sa sintetizez concepte si informatii care sa fie consumate eficient si care mai departe pot naste intrebari ale caror raspunsuri sa le cauti mai detaliat. Probabil nu voi reusi de fiecare data, important este sa imi iasa de cele mai multe ori. Tu esti cel care va decide pana la urma.

Uite ce poti regasi pe viitor in aceasta sectiune:

  • Exemple de companii ale caror cultura organizationala ne inspira
  • Ce anume si cine iti influenteaza cultura organizationala
  • Intrebari simple la care poti raspunde pe aceasta tema, pentru tine si echipa ta. 

Sunt multe cărți și materiale despre persuasiune care ne explică modele științifice detaliate pentru a ne arăta cum funcționează persuasiunea și care sunt procesele prin care să miști masele, să determine anumite procese de gândire.

Omul obișnuit, ca mine și ca tine, nu are timpul necesar pentru a elabora și aplica modelele științifice. Avem nevoie de un set de tehnici, de exemple și un ghid de utilizare.

Am realizat acest ebook și cu îngăduința ta, apelez totuși la răbdarea de a parcurge în fiecare capitol câteva idei esențiale prin care înțelegem de ce exemplele uneori banale au putere.

Lucrările din domeniu sunt importante și poți găsi aici o esență în 30 de pagini cu peste 60 de exemple și practici de la care să mergi mai departe, dacă te fascinează psihologia persuasiunii.

Recomandă

Leave A Comment