IARNA NU-I CA…

Last Updated: august 28, 2023By

Iarna nu-i ca….

Nu e niciodată prea devreme să planifici, și dacă tot ne apropiem de finalul verii, eu mă gândesc deja la schi.

Am încercat mai multe domenii schiabile în ultimii ani.

Ultimul pe care l-am testat în decembrie 2022: Jasna.

Probabil ai auzit prea puține despre Jasna din Slovacia.

Înainte de a vedea câteva detalii notate pe parcursul vacanței (decI nu sunt doar din amintiri), trebuie să știi că poți schia atât ca începător, cât și ca avansat. Cei doi juniori ai familiei sunt în etape diferite (pârtiile albastre încă pentru Amalia și roșii pentru Ștefan, încercând chiar și pârtiile negre).

Deci te descurci bine dacă ai situații similare.

Hai să vedem de ce ne-a plăcut și vei vedea și bugetul. Da, ținem un calcul al fiecărei vacanțe pentru a ști în sezonul următor ce încercăm în funcție de bugetul stabilit.

Jurnal de vacanță:

Decembrie 2022: 21 – 27.12.2022

1150 km din zona Brăila – Galați.

Rută (am mers pe mâna lui Waze).

Valea Prahovei – Sibiu – Cluj – Carei – Ungaria – Slovacia.

Am avut autostradă de la Sibiu la Cluj + cca 160 km de autostradă în Slovacia.

Fac o paranteză despre Waze la final.

Am înnoptat la Florești, lângă Cluj.

Vamă prin Urziceni către Ungaria – am trecut imediat.

Buget:

Cazare: 1100 euro

Skipass: 725 euro / 6 zile (plătit online la GoPass – este mai ieftin online, nu stai la nicio coadă, foarte intuitiv și civilizat)

Echipament: 280 euro / 6 zile (pentru 2 adulți și un copil – Ștefan intră la adulți deja, având 1,85 m)

Cazare intermediară la Cluj: 55 Euro

Combustibil: 350 euro

Vignetă Ungaria: 15 euro

Vignetă Slovacia: 10 Euro

Cumpărături + Restaurant: aproximativ 1000 euro

Total: aproximativ 3000 euro.

O masă la restaurant: aproximativ 50 euro în medie pentru 4 persoane.

Mâncarea tradițională – subțire unde am fost noi la Coliba. Poate mai merită încercat. Ne-au cucerit alte restaurante, printre care cu recomandare: Route 66 din Liptovský (nu trebuie ratat) sau alte restaurante tot în orașelul apropiat Liptovský – foarte cochet și civilizat.

Prețuri în supermarket similare cu cele din România sau chiar mai bune la anumite produse.

Pe pârtie: apres ski-uri faine; prețuri de genul 3-4 euro pentru Cappuccino, cafea, bombardino (cafea cu lichior și frișcă), toalete accesibile peste tot.

8-12 euro pentru o porție de ceva fast food gen pulpă + cartofi, cârnat + cartofi etc.

Localitate liniștită și curată, curți și case îngrijite, fără galagie, petreceri zgomotoase, petarde (nu auzi tu o artifică, o petardă sub mașină…), fără șantiere începute și neterminate.

Am avut un apartament modern și spațios, posibilitatea de a găti ceva pentru micul dejun sau chiar mai mult dacă ai timp și chef.

Demanava a fost zona de cazare, la aproximativ 15 minute de Domeniul schiabil și 5-10 minute de orașul Liptovský cu circa 30.000 de locuitori, foarte cochet, bine așezat lângă autostradă, cu multe restaurante și magazine, marketuri.

În Liptovský – orașelul aflat la 2-3 km de locul de cazare, cu aproximativ 30.000 de locuitori, foarte cochet și bine așezat lângă autostradă, există multe restaurante, magazine și marketuri.

În zilele de Crăciun, totul este închis, inclusiv majoritatea restaurantelor. Cele care mai rămân deschise organizează mese speciale de sărbătoare doar pe bază de rezervare. Trebuie să fii atent: noi am ajuns înainte de Crăciun și totul era liniștit și plăcut. Ei au menționat că se aglomerează în perioadele de vârf, cum se întâmplă peste tot.

Paranteză despre Waze în Ungaria:

Trebuie să știi că Waze nu se înțelege bine cu gulașul (testat și în vara lui 2023); în Ungaria nu funcționează așa cum ar trebui, nu știu de ce. L-am folosit cu succes în Germania, Franța, Elveția… Însă în Ungaria nu îi place. Ai avut ocazia să testezi și tu acest lucru?

Încă ceva. Când am fost în Jasná, era zăpadă peste tot pe munte și pe pârtii. La Bansko erau 10 grade cu plus și iarba pe munte. Asta a contat mult în alegerea finală și s-a dovedit a fi fost foarte bine. Este o alternativă la Austria? Da. Și stau mai bine la capitolul servicii și horeca, cel puțin cu un raport calitate-preț mai bun.

Dă-l mai departe dacă ți se pare bun acest review și hai la schi în 2023 – 2024!

Abia aștept.

Ștefan și Podăreii în clăpari!

Sunt multe cărți și materiale despre persuasiune care ne explică modele științifice detaliate pentru a ne arăta cum funcționează persuasiunea și care sunt procesele prin care să miști masele, să determine anumite procese de gândire.

Omul obișnuit, ca mine și ca tine, nu are timpul necesar pentru a elabora și aplica modelele științifice. Avem nevoie de un set de tehnici, de exemple și un ghid de utilizare.

Am realizat acest ebook și cu îngăduința ta, apelez totuși la răbdarea de a parcurge în fiecare capitol câteva idei esențiale prin care înțelegem de ce exemplele uneori banale au putere.

Lucrările din domeniu sunt importante și poți găsi aici o esență în 30 de pagini cu peste 60 de exemple și practici de la care să mergi mai departe, dacă te fascinează psihologia persuasiunii.

Recomandă

Leave A Comment