OPORTUNITATILE SE ARATA CELOR PREGATITI.

Last Updated: iulie 27, 2023By

Niciun marinar priceput nu s-a format in ape linistite. (proverb englezesc)

2020 se anunta a fi dpdv al afacerilor un an de exceptie. Multe domenii au inceput anul cu un ritm alert, chiar in crestere fata de de finalul lui 2019. Imobiliare, auto, turism, industrie, comert, transporturi, online… toate erau pe val.

Nici criza politica parea ca nu mai influenteaza atat de mult economia. Si totusi o depresiune economica era previzibila la mai mult de 10 ani de la criza financiara din 2008.

Era previzibila dar nu atat de repede si nu atat de brusc.

In mai putin de 2-3 saptamani am trecut de la normalitate la blocaj total al afacerilor, de la dezvoltare la planuri de criza, scenarii, restrictii de circulatie, planuri de continuitate, somaj tehnic entru peste 700.000 de angajati la momentul scrierii.

Am trecut de la teama si jena evitarii salutului la normalitatea pastrarii distantei.

De la intalniri, sedinte, traininguri am intrat in era Skype, Zoom, webinariilor online.

Oare cat mai rezista net-ul?

Facebook-ul e plin de ce au gatit unii si altii sau ce mai bricolam pe acasa.

Criza este clara si nu va disparea odata cu epidemia. Este mai grava decat orice s-a intamplat in 100 de ani.

Orice criza aduce lipsa resurse, nevoi noi, reinventari de la modele de business la nivel personal.

Toate marile lucruri s-au nascut din viziune sau din nevoie, din lipsa de resurse.

Perioada de blocaj ofera ragazul adaptarii la o noua realitate.

Daca iesim din lancezeala confuza si descoperim ca acest ragaz nu este pentru a reporni candva de unde am ramas ci pentru a schimba terenul de joc, vom vedea ca mutarea jocului pe un alt taram, al unor alte reguli inseamna sa depasim zona fricii si sa trecem in zona de invatare.

O noua realitate inseamna de fapt reinventare dar din punctul meu de vedere, pasii previzibili sunt mai mici si se rezuma din nou la adaptare, invatare, dezvoltare. Inseamna sa fim pregatiti.

Daca asteptam sa ni se intample lucruri… abandonam. Daca vom crede ca o conspiratie este cauza tuturor relelor, abandonam (am mai abordat aici un mic gand despre conspiratie).

In istorie au fost mereu epidemii, pandemii, foamete si razboaie (mai ales razboaie). Doar ca acum ni se intampla noua. Cei care deveneam anxiosi cand ramaneam fara internet.

Interconectarea, accesul la stiri si la avanalsa de informatii are acum un dublu efect. Creeaza frica daca lasi sa intre tot fluxul de informatii la care esti expus fara a le filtra sensul. Sau ofera oportunitatea accesului la domeniile care iti plac si in care merita sa inveti, sa te dezvolti, sa fii pregatit.

Oportunitatile exista si in criza doar ca ele se arata celor pregatiti sa le vada.

Teama este buna. Frica insa nu este.

Teama este un declansator, un semnal de actiune.

Frica insa paralizeaza sau te pune in faza de negare – nu mi se intampla mie.

Teama este buna, te pune la treaba, te pune in miscare. Din suferinta ori din teama ajungem in faza de Ok… si ce facem acum?

Iar aici facem planul de actiuni. Acesta este momentul actiunii, nu al repaosului.

Multi dintre cei care #StauAcasa pot considera ca este o perioada de relaxare. Daca ai mai mult timp de dormit si ai nevoie de asta e in regula. Dar ce faci in timpul ramas iti va defini cel mai probabil viitorul apropiat, cel pe care il poti tu controla.

Etapa invatarii poate fi asimilata urmatoarelor actiuni ce tin de mine.

  • Ma concentrez pe ceea ce se afla in puterea mea
  • Imi analizez trairile, emotiile, devin cat mai constient de ele.
  • Imi mentin atitudinea si tin ‘balaurii in adancuri’’ cum mai zic eu comportamentelor negative care ies acum din noi.
  • Ajut pe cei din jurul meu, contribui cu ceea ce pot eu face pentru altii.
  • Toti suntem in aceeasi situatie si toti incearca sa dea tot ce e mai bun.
  • Am un scop viitor. Il redefinesc, il adaptez, il impart in etape.
  • Am rabdare si lucrez pentru mine si pentru cei din jurul meu.
  • Invat, citesc, particip la traininguri online, aplic in viata mea.
  • Imi mentin vitalitatea si energia, entuziasmul si creativitatea: fac sport, sunt atent la tentatii, mancare. Actionez!
  • Ma concentrez pe ceea ce se afla in puterea mea

Sunt multe cărți și materiale despre persuasiune care ne explică modele științifice detaliate pentru a ne arăta cum funcționează persuasiunea și care sunt procesele prin care să miști masele, să determine anumite procese de gândire.

Omul obișnuit, ca mine și ca tine, nu are timpul necesar pentru a elabora și aplica modelele științifice. Avem nevoie de un set de tehnici, de exemple și un ghid de utilizare.

Am realizat acest ebook și cu îngăduința ta, apelez totuși la răbdarea de a parcurge în fiecare capitol câteva idei esențiale prin care înțelegem de ce exemplele uneori banale au putere.

Lucrările din domeniu sunt importante și poți găsi aici o esență în 30 de pagini cu peste 60 de exemple și practici de la care să mergi mai departe, dacă te fascinează psihologia persuasiunii.

Recomandă

Leave A Comment