UN OBICEI PUTERNIC IN 5 PASI.

Last Updated: ianuarie 13, 2019By

Sa incepem! ReStart! 1, 2, 3!

Nu am un plan de scris si nici unul de postari pentru ca o fac de cele mai multe ori de placere. Alteori scrisul este o nevoie de a intelege si clarifica idei, concepte, emotii, planuri.

Ce am descoperit insa in acest inceput de an este ca blocajul in multe actiuni are o buna sursa in Confuzie.

Tocmai pentru a regasi placerea scrisului (nu am mai scris ceva aici de mai bine de o luna) voi scrie fara un obiectiv, pur si simplu. Nu am o tema in acest moment. Sau poate erau prea multe in capul meu si nu am reusit sa fac zoom pe una din ele a.i. sa vad structura si sa desenez un fir al unei idei, al unei povesti ce merita scrisa.

Pentru ca in momentul scrierii sunt in ianuarie 2019, oare inceputurile de an sunt mai grele decat finalurile?

Mie mi se par placute pentru ca poti planifica, poti pune tara la cale. Te poti uita in anul ce a trecut si poti rememora ce reusite ai avut.

Poti privi in viitor si spune care sunt directiile pe care doresti sa te concentrezi in acest an.

Finalul de an vine cu lipsa de rutina. Cu o intrerupere a disciplinei. Cu multe lucruri care aglomereaza ziua si cu termene scurte de realizat. De la job acasa si invers, cu obiective si situatii de inchis pe final de an, cu alergatura cumparaturilor si cu speranta ca vei avea ragazul de a te bucura de ‚linistea’ sarbatorilor. Apoi chiar vin Sarbatorile in care te lasi prada valurilor de mancare si licori reconfortante.

Ce rutina si disciplina… Se pierd si ele in nebunia finalului galopant al fiecarui an.

Dar momentul Zero:Zero vine si un o noua numaratoare ia startul.

Restartul noului an este rapid si alergarea incepe din nou. Cu cateva kg in plus la propriu pe care le-ai asezat bine cu vinovatie si ambitii viitoare ca nu mai faci.

Finalul si Inceputul ne ajuta sa ne scuturam de bube. Intre ani poti contempla si inchiti galeata cu jaratec si sa revii pe traiectorie cu planuri concrete ce tin de job, cariera, viata personala, dezvoltare.

Aceste momente de clarificare si de eliminare a confuziei sunt edificatoare si chiar mai usoare decat galopul finalului de an.

Un nou maraton a inceput. Esti mai antrenat cu fiecare an. E usor sa iti clarifici ceea ce vrei de la tine si iti spui ca anul acesta voi… sau anul acesta nu voi mai… E inca usor. Cand treci de etapa confuziei scopurilor incepe sa fie cel mai interesant.

Se pare ca mai putin de 1% dintre oameni isi fac un plan pentru un 1 an.

In companii se lucreaza cu bugete, cu strategii, cu planuri, cu obiective anuale impartite pe semestre, trimestre samd. Cu toate acestea, in viata personala, mai putin de 1% isi fac un plan anual. Un plan scris cu obiective clare. Este prima conditie de a urma constient o directie pe care o doresti.

Ceea ce pare a fi insa cel mai complicat este de a ramane consecvent si dedicat obiectivelor. Determinarea este apanajul celor care reusesc. Iar determinarea vine din claritatea scopurilor si urmarirea lor cu disciplina si consecventa incapatanata.

Daca citesti acest articol tu cel mai probabil esti intre cei care obisnuiesc sa isi faca planurile anuale.

Dar gandeste-te le cei pe care ii cunosti, la colegi, prieteni; cati dintre ei fac asta?

Probabil ca statistica are dreptate. 1% .

Restul pot fi in urmatoarele categorii:

  • O mare parte isi spun in minte ce doresc pentru urmatoarele 12 luni sau mai multe;
  • O alta mare parte isi spun ce doresc pe termen scurt: sa ma las de fumat, sa merg la sala, sa incep un curs, sa imi cumpar ceva nou…
  • O alta parte nu stiu ce vor si nu isi spun mai nimic.

In 2018 toate planurile scrise si chiar mai multe le-am dus la indeplinire. Au fost cazuri in care planul scris s-a indeplinit fara a depune eforturi prea mari.

A fost cel mai reusit an pe toate planurile pe care imi fac planificari: familie, cariera, dezvoltare personala, plan financiar. Dar am facut ceva in plus fata de ultimii 15 ani in care mi-am scris planurile an de an.

Un exercitiu de atentie si de focus.

Dar inainte de asta e bine sa ai un plan. Unul pentru 12 luni, altul pentru 1-2 ani si poate chiar mai indelungat, de 5 ani. Intrebarea cum te vezi in urmatorii 5 ani nu este deloc desueta.

Ai nevoie de cateva ore bune linistite sa clarifici si sa le scrii. Dar nu pe plan vreau sa pun accentul acum, planul este simplu; ai nevoie de timp cu tine si sa scrii, apoi sa rezumi, apoi sa scrii din nou pana reies ideile principale.

Ceea ce am descoperit pe parcursul ultimilor ani a fost ca eram foarte bun la planificare dar mai putin bun la implementare; nu pentru ca erau lucruri complicate ci pentru ca erau mai degraba uitate, apoi amanate.

De fapt nu eram conectat cu obiectivele mele. Imi erau clare pe moment dar pe parcurs, fara a le rescrie sau a le reciti, ma trezeam la jumatatea anului ca nu nu am facut nimic in legatura cu ceva de remediat la casa sau alte lucruri.

Mentinerea angajamentului si focusul pe idei si tintele propuse.

Acestea sunt cele mai complicate. Unii nu isi scriu planul si obiectivele personale tocmai pentru a nu-si asuma angajamente ale caror neindepliniri i-ar putea frustra.

Dar odata ce le-ai scris, cum faci sa mentii focusul? Cum ramai consecvent unui plan care se intinde pe 12 luni sau chiar mai mult.

Exercitiul este simplu si are legatura cu timpul pe care il acorzi in fiecare zi si fiecare saptamana pentru a indrepta atentia catre obiectivele propuse.

Ti-ai propus sa mergi la un anume consult medical si l-ai amanat cateva luni?

Poate doreai sa faci un curs nou, sa inveti ceva nou…

Poate doresti sa castigi mai multi bani si nu stii de unde sa incepi…

Toate au legatura cu planul pe care il faci si il poti ajusta ori de cate ori simti nevoia.

Revenind la exercitiu.

Rescrie in fiecare saptamana in agenda care iti sunt obiectivele si ce vei face pentru ele saptamana care vine. Pune pe categorii: casa, familie, job, plan financiar etc. Bifeaza in fiecare zi ce ai reusit sa faci din cele propuse.

In weekend-ul urmator reia actiunea: uita-te in urma si ce nu ai reusit, rescrie. Urmareste agenda in fiecare zi. Tine agenda mereu cu tine si fii consecvent in a urmari ceea ce ai facut. Abordarea celor nefacute este uneori frustranta. Fii ingaduitor cu tine si mentine atentia, rescrie si reia angajamentul.

Marii performeri isi scriu obiectivele chiar de doua ori pe zi. Au facut un obicei din asta.

Este ca o misiune personala. Esti prezent si constient pentru a reusi ceea ce iti propui.

Unele lucruri sunt simple dar cand timpul zboara iar saptamanile devin zile si lunile saptamani, un simplu telefon de dat este lasat balta sau uitat pentru ca mintea noastra nu se poate concentra pe foarte multe tinte in acelasi timp.

Mintea are nevoie sa vada si sa revada CE e de facut si DE CE este important.

Poti lucra cu o agenda simpla sau poti incerca o agenda de productivitate care are categorii gandite pentru a te ghida in fixarea obiectivelor si misiunii tale.

Pasii simpli in final:

  1. Scrie obiectivele anuale, pe categorii si planuri de lucru.
  2. Extrage 3-5 obiective cele mai importante.
  3. Stabileste ce face in saptamana urmatoare pentru a urma obiectivele anuale sau alte lucruri ce intervin pe parcurs.
  4. Consulta agenda personala in fiecare zi.
  5. In weekend reia acest obicei frumos.

Ar putea fi cel mai puternic obicei pe care il poti implementa in acest an.

Poti  aborda si in multe alte moduri, important este sa ramai conectat la dorinta-obiectiv ca lucrurile sa se intample.

Sa faci lucrurile sa se intample,

Stefan

PS: Ideea a iesit la iveala in cele din urma. Am pornit cu scopul de a scrie pur si simplu. Azi fost despre un obicei productiv. Titlul a fost dat la final. Deci, sa mai scriem?

Sunt multe cărți și materiale despre persuasiune care ne explică modele științifice detaliate pentru a ne arăta cum funcționează persuasiunea și care sunt procesele prin care să miști masele, să determine anumite procese de gândire.

Omul obișnuit, ca mine și ca tine, nu are timpul necesar pentru a elabora și aplica modelele științifice. Avem nevoie de un set de tehnici, de exemple și un ghid de utilizare.

Am realizat acest ebook și cu îngăduința ta, apelez totuși la răbdarea de a parcurge în fiecare capitol câteva idei esențiale prin care înțelegem de ce exemplele uneori banale au putere.

Lucrările din domeniu sunt importante și poți găsi aici o esență în 30 de pagini cu peste 60 de exemple și practici de la care să mergi mai departe, dacă te fascinează psihologia persuasiunii.

Recomandă

One Comment

  1. admin februarie 17, 2019 at 5:38 pm - Reply

    Scrie cand ai chef si cand poti. ITi va fi din ce in ce mai usor.

Leave A Comment