LEBĂDA NEAGRĂ AR PUTEA FI ALBĂ. Nassim Taleb

Last Updated: iunie 16, 2023By

Brand Minds 2023 l-a avut prezent pe scena de la Romexpo pe Nassim Nicholas Taleb, într-o expunere de tip interviu, în care ne-a explicat idei din filozofia sa pe care le regăsim și în cărțile sale. Este autorul cunoscutelor cărți precum „Lebăda Neagră”, „Antifragil” și „Când pielea ta e în joc”.
Are peste 20 de ani de experiență în managementul riscului și a examinat peste 200.000 de rapoarte de risc, precum și efectuat peste 650.000 de tranzacții (bursiere), ceea ce îl recomandă ca expert în analiza de risc și luarea deciziilor în afaceri.

Declaratii ale lui Nassim Nicholas Taleb în cadrul Brand Minds 2023:

• Am petrecut 15 ani în Vest cu rate ale dobânzii foarte mici sau chiar zero. Acum avem o generație de finanțiști, profesioniști care nu au nicio idee ce înseamnă fluxul de numerar pentru că atunci când dobânda de politică monetară este zero, nu ai nicio greutate să investești.
• Bitcoin este o tumoră. Este o schemă Ponzi transparentă. Oamenii au renunțat să meargă la biserică și au inventat o religie cu fiecare generație. În loc de Yoga, acum fac crypto.
• Companiile din California, toate acele start-up-uri, sunt foarte fragile pentru că au fost finanțate la dobânzi scăzute.
• Oamenilor nu le place când le spun că mărimea reprezintă o problemă mare. Când vorbim despre companii, mărimea te face fragil.
• Cu tot respectul pentru economiști, dar ei nu sunt experți. Oamenii care activează în zona științelor politice nu sunt experți. În schimb, un instalator este expert. De ce? Pentru că și-a pus pielea în joc. Pentru că practică efectiv ceea ce știe.
• O lebădă neagră nu poate fi recunoscută la început; se poate dovedi a fi albă; poți analiza doar retrospectiv.

Ce este o Lebăda Neagră:

„Lebăda Neagră” reprezintă un eveniment rar, imprevizibil și de mare impact care poate avea consecințe semnificative și transformative. Termenul „lebădă neagră” provine din observația inițială a lui Taleb că oamenii credeau greșit că toate lebedele sunt albe, până când au descoperit o lebădă neagră în Australia. În contextul său teoretic, „lebada neagră” reprezintă evenimente surprinzătoare și imprevizibile care schimbă cursul istoriei, economiei sau vieții noastre personale. Taleb susține că este important să fim conștienți de existența acestor evenimente și să luăm măsuri de gestionare a riscurilor și de adaptare în fața lor.

Politica monetară din ultimii 15 ani a creat bule sau tumori?
„Să ne uităm la o pădure. Dacă intervii să stingi fiecare mic foc, ce se va întâmpla? Materialul inflamabil se va acumula, iar apoi vei avea un mare foc pe care nu-l poți controla. Deci, Rezerva Federală din America (FED) a intervenit prea mult pentru a încerca să elimine fragilitatea din sistem”, a spus el.

Potrivit acestuia, în ultimii 15 ani, în Vest, nu au existat rate ale dobânzii.
„Acum avem o generație de finanțiști, profesioniști care nu au nicio idee ce înseamnă fluxul de numerar, pentru că atunci când dobânda de politică monetară este zero, nu ai nicio greutate să investești”, a precizat Taleb.

Toate afirmațiile lui sunt destul de profunde și implică arii mai largi de cunoaștere în materie de afaceri și macroeconomie.
De exemplu, cum și de ce pot fi afectate companiile din domeniul tehnologic care s-au finanțat la dobânzi mici? De ce sunt ele acum fragile?

Pot fi luate în considerare următoarele aspecte:

  1. Companiile de tehnologie, în special cele din SUA, sunt recunoscute ca fiind cea mai mare sursă de noi afaceri și s-au bazat într-o perioadă îndelungată pe etape succesive de finanțare, în care costurile lor au fost reduse. De exemplu, acum trei ani, dobânda de referință a Rezervei Federale din SUA (FED) era în jurul valorii de 0,25-0,5%, iar în prezent se situează la 4,75%.
  2. Rundele de finanțare nu mai sunt la fel de ușoare pentru orice companie de tehnologie. Acest lucru poate indica o schimbare în climatul investițiilor și o mai mare prudență în alocarea capitalului în sectorul tehnologic.
  3. Start-up-urile din domeniul tehnologiei necesită de obicei câțiva ani pentru a câștiga tracțiune și a oferi rezultate tangibile, în ciuda potențialului pe care îl au prin ceea ce promit. Un exemplu relevant este UiPath, primul unicorn românesc. (link Ziarul FInanciar mai jos)

Deci practic deși au rezultate apreciate de piața brusieră, rezultatul în 2022 a fost tot negativ  ca în fiecare an; tocmai aceste finanțări care înainte erau ieftine le permiteau să înainteze și să se apropie de break even.

La fel s-a întâmplat cu Tesla, Uber, Booking, AirBNB, Netflix s.a. unele din acestea încă neajungînâd nici în prezent la un rezultat pozitiv.

Deci atat costul finanțarilor cât și accesul mai greoi la bani face ca aceste companii să fie fragile; unele din ele ar putea fi închise sau înghițite de companii mai mari.

Deci este important de stiut că finanțările ieftine pe care le-au obținut în trecut le-au permis să progreseze și să se apropie de momentul in care sa aibe profit (break-even).

  1. Costul finanțărilor mai ridicat și accesul mai dificil la capital fac ca aceste companii să fie fragile, expunându-le la riscul de a fi închise sau de a fi absorbite de companii mai mari.

Urmareste-l pe Taleb in video-ul de mai jos.

 

 

Să fii Mereu În Mișcare!

Ștefan

 

Sunt multe cărți și materiale despre persuasiune care ne explică modele științifice detaliate pentru a ne arăta cum funcționează persuasiunea și care sunt procesele prin care să miști masele, să determine anumite procese de gândire.

Omul obișnuit, ca mine și ca tine, nu are timpul necesar pentru a elabora și aplica modelele științifice. Avem nevoie de un set de tehnici, de exemple și un ghid de utilizare.

Am realizat acest ebook și cu îngăduința ta, apelez totuși la răbdarea de a parcurge în fiecare capitol câteva idei esențiale prin care înțelegem de ce exemplele uneori banale au putere.

Lucrările din domeniu sunt importante și poți găsi aici o esență în 30 de pagini cu peste 60 de exemple și practici de la care să mergi mai departe, dacă te fascinează psihologia persuasiunii.

Recomandă

Leave A Comment