DE CE ACUM?

„Cand iti doresti ceva cu adevarat, tot universul conspira pentru indeplinirea planului tau”.

Paulo Coelho.

 

Ma pasioneaza sa descopar si sa ‚plantez’ cat mai multe resorturi ale schimbarii in adoptarea evolutiei cu determinare si consecventa.

Tiparele de gandire si de comportament sunt cele care ne-au adus pana aici. Facand aceleasi lucruri, rezultatele nu vor diferi.

Daca vrem sa ajungem mai departe avem nevoie de strategii noi. Trebuie sa Spargem Tiparele vechi si sa instalam unele noi. 

Sunt pasionat sa aplic noi tipare in domeniile in care ma regasesc cel mai mult: vanzari, marketing, leadership si cultura organizationala. 

Stefan Podaru

Am o experienta de 20 de ani de lucru din care 15 ani sunt dedicati unor activitati de vanzare directa, marketing, dezvoltarea de echipe alaturi de  care atingem rezultate ce stau pe podiumul vanzarilor nationale de mai multi ani in domeniul de activitate – servicii si vanzari auto.

In activitatea de zi cu zi fac parte dintr-o echipa fantastica in cadrul BMW APAN Motors. Sunt intraprenor, in calitate de Executive Manager si sunt mai degraba pasionat de oameni decat de masini.

Misiunea mea este de a consolida cultura organizationala care asigura echipei mediul necesar sa performeze in servicii, loializare, cucerire de noi clienti si in mentinerea pozitiei de lider pe care o ocupam in provincie in ultimii 5 ani.

Mai multe despre mine – aici.

Cred in invatare accelerata. Sistemul de educatie se schimba. Un autor poate scrie o carte dupa ani si ani de studiu in baza unei experiente in domeniul sau de peste 10 ani (in medie). Daca citesti acea carte, ai putea chiar in cateva zile sa obtii esenta expertizei lui de mii de ore. Aici este mediul care ma ajuta sa impartasesc ceea ce testez, ceea ce invat, ceea ce cred ca poate ajuta si pe altii sa isi puna intrebari ale caror raspunsuri sa le caute mai departe.

Cred in libera exprimare. Educatia si cultura au tinut mortis sa credem in zicala capul plecat sabia nu taie. Si unii au deprins-o prost (am vrut sa scriu gresit dar era prea subtire). Multi au invatat ca e mai usor sa nu ne asumam responsabilitati, sa nu fie trasi la raspundere, sa spuna ca mediul e de vina si au pierdut initiativa in vremuri de care abia ca ne mai putem aduce aminte.

Cred in Initiativa si in A Incepe. M-am gandit peste un an la aceasta forma de a exprimare, de a transmite, de a contribui, de a crede, de a iubi, de a starui, de a fi consecvent. Am trecut prin toate formele de entuziasm, ezitare, teama, renuntare, autoconvingere, blocaje. Invatarea si provocarea dezvoltarii sunt doar ale propriei persoane.

Motivatia intrinseca porneste de la propriile provocari.

Ce complicat parea totul la inceput… dar in timp ce actionezi, ceata se ridica usor. Solutiile apar miraculos, daca le cauti si daca pui intrebarile potrivite (atat catre tine cat si catre … Google).

Si a urmat o perioada lunga, mult mai lunga decat ai crede; de la idee pana la proiect si apoi la implementare au trecut pentru mine peste 12 luni. Adevarat ca nu am facut asta zi de zi; am avut pe agenda saptamanala obiectiv sa aloc 1-2 ore. Nu ar fi fost suficient si nici posibil daca nu… vei vedea la final.

Avand o directie constienta a ceea ce imi place, toate simturile mele, toti senzorii mei sunt deschisi pentru a capta noutati in domeniile care imi plac, voi aplica structurat ceea ce descopar si impartasind, acceleram invatarea si consolidam know how-ul pe termen lung.

Comunitatea de afaceri romaneasca este tributara inca unei epoci de tacere. Suntem inca in era primei generatii de antreprenori, fara cultura in spate, fara experienta afacerilor care se transmit de la o generatie la alta. Suntem intr-o competitie de-a dreptul neloiala daca o gandim in termeni de expertiza si experienta cu valul produselor si companiilor din afara tarii in conjuncturile atenuante ale deschiderii europene si ale liberei circulatii. Ai prins ideea. Am pierdut lupte dar nu si razboiul. Avem companii romanesti care au spart tiparele si care in mod parca miraculos au luat fata unor companii internationale care isi bazeaza proiectele numai pe cifre si statistici. Sunt multe lupte mici si mari. Si tu duci o lupta ca si mine in domeniul meu. Putem sa facem lucrurile mai bine, in fiecare zi, de la produse si servicii pana la comunicare de marketing. Putem fi mai competitivi.

Am rezonat mereu cu ideea promovarii produselor si serviciilor pentru a atrage mai multi clienti, pentru a fi mai competitiv, mai profitabil, sa poti investi si mai mult in afaceri care sa aduca plus valoare pentru afacere dar si pentru comunitate. 

Suntem inca o tara cu o cultura slaba a serviciilor. Ne amagim sa credem in continuare ce spun altii despre noi ca popor ca suntem caldurosi si primitori. „Bullshit”. Gandeste-te numai la industria turismului – cum ar fi sa avem aceeasi abordare ca in tari precum cele in care ne place sa mergem in calatorii de vacante. Avem mii de pensiuni facute doar pentru ca proprietarii puteau sa le faca, nu si sa le administreze. A servi si a gandi pe termen lung nu prea erau luate in calcul. Acum ratingul pe booking este cel mai puternic motivator al afacerilor actuale din turism, dar este un factor motivator extern, nu provine inca din cultura noastra.

Acest proiect imi sustine dorinta de conectare cu oameni care se inspira pentru a sadi noi idei in activitatea lor, fie ca sunt antreprenori, oameni de vanzari, marketeri. Ma pune pe ganduri: ce ne-ar ajuta, ce ar fi util pentru mine dar si pentru tine? Cum putem obtine rezultate mai rapid si mai usor? Ma ajuta sa abordez activitatea mea, jobul meu, intr-un mod din care sa rezulte invataminte si interactiuni care merita povestite.

Concursul a doi factori importanti face ca Sparge Tiparele sa vada lumina zilei la data (06.08.2018) pe care mi-am propus-o inca de la inceputul anului si pe care am lansat-o ca angajament in cadrul grupului Focus Elite, marca Andy Szekely cu facilitatori Gabriela Chiriac si Anca Benza.

Dragilor, Va Multumesc! Mentinerea Focusului este o provocare pe care m-ati ajutat sa o abordez cu succes in privinta acestui proiect impartasit voua inca din faza de idee.

Al doilea factor care a sustinut respectarea termenului (06.08.2018) este… o fractura de picior (poveste scurta si stupida dar cu orteze si umflaturi ) care m-a tintuit pana acum pentru o saptamana cu laptop-ul in brate si care mi-a produs ceva mai mult timp, pe langa task-urile zilnice rezolvate de la distanta.

Deci, toate au un sens si descopar inca o data ca planul este proiectia pe care viitorul o urmeaza si intreg universul conlucreaza la atingerea lui.

Universul meu in cadrul acestui proiect – Familia, Echipa, Focus Team, planurile scrise si Tu.

Va multumesc.

Cu laptop-ul in brate… si un picior in orteze,

Stefan

06.08.2018