MOTIVATIE

Cum transmiti informatie a.i. sa declansezi actiune?

 

Aceasta este intrebarea care naste provocari in mod continuu si la care am raspuns prin cautari, studiu, training-uri, sesiuni de coaching, exercitii de productivitate. Am raspuns continuu inseamna ca raspunsurile sunt diverse si in continua schimbare ceea ce face pentru mine ca aceasta intrebare sa fie o tema dinamica si provocatoare.

Paralela dintre activitatile sportive si lucrul cu o echipa in cadrul unei organizatii a condus laimprumutarea de tehnici de training si coaching dintr-un domeniu in altul. Chiar termenii in sine – training si coaching – au fost folositi initial pentru antrenamentul sportivilor.

Fara a fi un urmaritor infocat al competitiilor sportive de orice fel, am fost totusi mereu pasionat de modul in care antrenorii reusesc sa produca performanta cu echipa sau sportivii pe care ii ghideaza, pe care ii motiveaza sau ii antreneaza.

Ce ii diferentiaza pe antrenorii performanti de cei mediocri? Cum reusesc sa produca acea motivatie prin care echipele sa sparga limitele?

In cazul sportivilor de performanta, cum lucreaza un antrenor, un coach? 

Cum actioneaza coach-ul Simonei Halep? Ce ii transmite in momentele dificile? Cel putin in tenis, un coach ar trebui sa fie mai mult un fin psiholog decat un sportiv iscusit.

Daca antrenorul il sprijina pe jucator sa depaseasca blocajul intern care limiteaza atingerea performantei, jucatorul descopera singur abilitatea naturala de a invata si a juca, fara ca sfaturile tehnice sa mai fie necesare.

Coachingul descatuseaza potentialul oamenilor cu scopul de a le maximiza performantele (Gallwey).

Ii ajuta sa invete mai degraba singuri decat sa fie invatati de altii.

Cu totii avem o capacitate innascuta de a invata, pe care instruirea o submineaza de fapt.

Modul in care invatam sau felul in care invatam pe altii trebuie puse la indoiala.

Dam pestele sau undita si aratam cum sa pescuiasca?

Cum transmiti informatie a.i. sa stimulezi actiunea?

E vorba de influentare? De constientizare? De asumare? De responsabilizare? De decizie? De vointa? Este despre a incepe?

Cate ceva din fiecare si mai mult de atat.

Mai mult decat raspunsurile care difera de la un caz la altul, de la o persoana la alta, de la o organizatie la alta, intrebarile sunt cele care starnesc constientizarea si tintesc spre ceea ce va urma.

Iti las aici un link catre un articol legat de o experienta proprie, pornind de la ideea ca lucrurile mici, gesturile minore evidentiaza tipare consacrate:

ANTRENAMENTUL MOTIVATIEI.  

Cu bine,

Stefan