CULTURA ORGANIZATIONALA

Totul se poate sintetiza in concentrarea energiei echipei iar puterea vine din aliniere la valori, indiferent care sunt ele. 

Sa canalizezi energia unei echipe catre un scop comun si constructiv este esential.

Este important ca pe calea evolutiei sa te poti bucura si de ceva distractie. Daca nu e ‘fun’ cauta altceva.

Entuziasmul te mentine pe traiectorie, te readuce pe drumul corect cand ceata confuziei se coboara din multitasking-ul zilnic.

Pentru mine, having fun inseamna sa simti progresul personal si profesional, sa ai claritate, sa atingi obiective si sa sarbatoresti momentul.

Sa incepi, sa incepi pana termini si sa incepi din nou spune Seth Godin.

Prin cultura organizationala adecvata poti face toate astea mai usor si mai repede, te inscrii intr-o calatorie care asigura premisele dezvoltarii echipei si a afacerii.

Fac un refresh asupra a 3 lucruri de baza in orice activitate, orice business: sa loializezi clientii, sa cuceresti altii noi, sa mentii cei mai buni oameni in echipa prin crearea unui mediu motivant si stimulator al performantei.

Atingerea unui nivel superior inseamna sa reusesti prin aceste 3 directii sa realizezi povestea despre care oamenii sa vorbeasca mai departe.

Ce au aceste lucruri de baza in comun?

Muzica pe care se joaca filmul, the soundtrack – cultura organizationala.

Ai incercat sa urmaresti Razboiul Stelelor fara sonor? Nu are nicio noima. La fel si dublajul in limba romana. Merge la cei mici, dar nu tine la cei mari.

Pana la a cauta raspunsuri si exemple la intrebarile potrivite, vreau sa-ti expun o poveste despre un experiment care arata cum se poate face achizitia culturala, adoptarea unui obicei intr-un grup indiferent de marimea grupului si indiferent daca rutina adoptata sprijina scopul sau este toxica.

Povestea experimentului lui G.R. Stephenson este despre o cercetare ce a avut loc pe un grup de maimute. Din acest studiu s-au extras cateva concluzii asupra similaritatilor intre adoptarea instinctuala a primatelor si actionarea pe pilot automat in foarte multe cazuri a oamenilor. Atentie la acest detaliu, vei vedea la final de ce.

MAIMUTELE SI CULTURA ORGANIZATIONALA. 

Se spune ca experimentul lui Stephenson denumit ”Achizitia culturala a unui raspuns specific invatat printre maimute”  a constat in punerea la un loc a 5 maimute, intr-o incinta ce avea in mijloc o scara si… ce sa vezi, agatate de tavan niste banane.

Asa cum iti dai seama, maimutelor le plac la nebunie bananele.

Nici eu personal nu rezist la banane, probabil as fi fost un subiect interesant alaturi de alti mancatori de banane.

Poti descoperi experimentul intr-un articol dedicat, click AICI : 

MAIMUTELE SI CULTURA ORGANIZATIONALA. 

 

Uite ce imi propun sa aprofundez pe viitor in aceasta sectiune: 

  • Exemple de companii ale caror cultura organizationala ne inspira.
  • Ce anume si cine iti influenteaza cultura organizationala.
  • Intrebari simple la care poti raspunde pe aceasta tema, pentru tine si echipa ta.